BELEID NLC’03

Veilig sportklimaat

Naast de fysieke veiligheid is ook de sociale veiligheid van groot belang in de sport. Een veilige sportomgeving is een omgeving waarin elke sporter op een fijne manier kan genieten van de sport in een veilige omgeving en waar respect voor elkaar en sportiviteit hoog in het vaandel staan. Incidenten, geweld, respectloos gedrag en het overtreden van elkaars grenzen krijgen geen plek. Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Grensoverschrijdend gedrag mag niet getolereerd worden, het kan echt niet. Daarom werken we als club aan preventie. En als het misgaat, zijn er wegen om dit op een veilige manier te melden en te bespreken.

Maar hoe geef je als NLC’03 een plek aan sportiviteit en respect binnen onze vereniging? Hoe ga je om met vervelende situaties, en belangrijker nog hoe kunnen ze voorkomen worden? Hierin heeft het bestuur van NLC’03 de volgende afspraken en regels.

  • Klik hier voor het “Huishoudelijk reglement, pestprotocol en sanctiebeleid”.
  • Klik hier voor het “Protocol sociaal veilige sportomgeving”.
  • Klik hier voor het “Afspraken vertrouwenspersoon NLC’03”.

Voor meer informatie over de vertrouwens persoon klik hier

    Rol van trainers en ouders in een veilig sport klimaat
    We gaan uit van positieve coaching. Positieve feedback van trainers (en ouders) leidt tot voetballers die zelfvertrouwen en plezier krijgen. Spelers met zelfvertrouwen en plezier zullen zich beter inzetten en sneller beter leren voetballen.

    Ouders spelen een belangrijke rol in het positief coachen. Hieronder enkele tips:

    Plezier gaat voor presteren!
    In plaats van ‘heb je gewonnen?’ en ‘heb je gescoord?’ kun je ook vragen: ‘was het leuk?’ en ‘hoe ging het?’ Zo haal je de nadruk van het presteren af en leer je kinderen dat plezier voorop staat. Vanuit plezier voor een sport gaat een kind presteren naar kunnen.

    Moedig aan, maar coach niet mee
    Aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Hoe goed bedoeld ook, als ouder je kind vanaf de kant coachen en vertellen wat hij moet doen is geen goed idee. Als er een coach is, maakt die afspraken met het team en die kunnen anders zijn dan dat wat jij roept. Daarnaast kan het je kind uit zijn spel halen of ervoor zorgen dat hij zijn zelfvertrouwen kwijtraakt. Zeker als dat wat je roept negatief is…

    Moedig alle kinderen aan, niet alleen die van jezelf!
    Niet alle ouders zijn erbij of kunnen erbij zijn. Als iedereen die er staat het hele team aanmoedigt, is dat wel zo leuk voor allemaal.

    Geef zelf het goede voorbeeld
    Houd je mond tegen de scheidsrechter. Soms moeilijk maar echt een must: bemoei je niet met de arbitrage! Soms zit het mee en soms zit het tegen, dat hoort bij de sport en wij zijn er om onze kinderen te laten zien en zo te leren dat een scheidsrechter zijn best doet en dat we daar met respect mee om moeten gaan.

    Laat je kind zijn of haar sport zelf beleven
    Zelf het 1e team nooit gehaald en is nu je missie dat je kind het wel haalt? Of wil je dolgraag dat de sporttalenten van je kind tot uiting komen? Allemaal heel logisch en prima zolang je die wensen en ambities voor jezelf houdt. Laat je kind zelf aangeven en de leiding nemen in hoe intensief en hoog het wil sporten. Dan beleeft het echt plezier aan zijn sport!

    Om positief coachen te stimuleren worden er geen standen meer bijgehouden voor de teams met jonge spelers. Tevens worden de kinderen van de jongste teams niet ingedeeld op kwaliteit. Ook wordt er na gestreefd om ieder kind evenveel te laten voetballen (wisselbeleid club).

    Privacy Disclaimer

    Voor de omgang van persoonsgegevens is bijgaande privacy disclaimer van toepassing

    • Klik hier voor het “Privacyverklaring”.